Geschiedenis van de Traction Avant

De Traction Avant is ontworpen door de heer André Lefebvre, die na een korte periode als autocoureur in 1933 bij Citroën in dienst trad. Overigens was hij niet alleen verantwoordelijk voor de revolutionaire Traction Avant, maar later ook voor de wereldberoemde modellen als de 2CV (de lelijke eend) en de DS (de snoek).

Op 24 maart 1934 was het dan zover en kon de oldtimer Traction Avant aan een groep dealers worden getoond. Nog geen vier weken laten mochten autojournalisten voor het eerst met de Traction Avant de weg op. Zij waren het er unaniem over eens dat het om een revolutionaire auto met een uitstekende wegligging ging. Het was voor het eerst dat een fabrikant een serieproductie auto op de weg bracht die over voorwielaandrijving beschikte. Ook het publiek smulde van de nieuwe Citroën en in de eerste week van mei meldde de eerste koper zich.

Het einde van de Traction Avant kwam in zicht en op 25 juli 1957 ging de laatste Traction Avant in Parijs de fabriek uit. In totaal werden in ruim 20 jaar ongeveer 750.000 Traction Avants gebouwd en werden er meer dan 13.000 exemplaren naar Nederland geëxporteerd. Naar schatting rijden er in Nederland nog een kleine 2000 stuks rond.

Technische gegevens over de Citroën Traction Avant – Het vermogen van de auto is 56 pk. – Zijn topsnelheid is 120 km/uur (maar beter is 80/90 km p/uur) – Dit is de allereerste auto met voorwielaandrijving. – De auto werkt op 6 volt en niet op de standaard 12V. – De Traction Avant is van 1935 tot 1955 gemaakt, onze auto komt uit 1954.